Ha a vizet forráspontja fölé melegítjük, majd gőzeit lehűtjük, akkor desztillált vizet kapunk. Ennek a fizikai víztisztításnak az eredményeként kémiailag tiszta vizet, azaz H2O -t kapunk. Ennek a fizikai szerkezetében jelentősen módosult ivóvíznek a fogyasztása eseti, rövid és hosszú távon is vitatott, élettanilag csak speciális esetekben javasolt. Baktériumok, vírusok, arzén, nitrát, klór, ólom, radon, műtrágyák, gyomirtók, rovarirtók, cián-vegyületek, háztartási vegyszerek, hormonok, gyógyszermaradványok és egyéb mérgező anyagok százai találhatók az ivóvízkészletben, amelyeket desztillálással el lehet távolítani. Számos esetben ismert, hogy mentális felkészültség esetén a desztillált víz 'bevitele' hozzájárulhat a méregtelenítő kúrák hatásaihoz, jobban kioldva az élelmekből és a szervezetből a kívánt, illetve nem kívánt alkotóelemeket. A következő táblázat egy nem hivatalos összehasonlítást mutat:

Paraméterek                              lepárlás előtt       lepárlás után
Elektromos vezetőképesség:         830 S/cm           2 S/cm
Összes keménységi fok (dH)         28.5                  0.02
Nitrát                                         32.8 mg/l            0.09 mg/l
Klór                                          36.2 mg/l             0.05 mg/l
Foszfát                                       1.1 mg/l             0.02 mg/l
Nátrium                                    10.6 mg/l             0.07 mg/l
Atrazin (gyomirtó)                      18.5 mg/l             0.02 mg/l

ivóvíz desztillálás