Az ivóvíz antioxidáns jellege egy nagyon fontos biológiai (egészségvédelmi) paraméter, amit egyetlen vízzel foglalkozó szakember sem von kétségbe. Az ivóvíz oxidáns vagy antioxidáns jellegét elektrokémiai mérések alapján lehet meghatározni. Az elektronaktivitás ismeretének hiánya a vizek antioxidáns jellegének a megállapításánál jelentős hibákhoz vezethet. A biocid eljárásokkal fertőtlenített ivóvíz köztudottan oxidáns jellegű, ami behatás az ivóvíz fizikai-kémiai tulajdonságait a nem kedvező (oxidáns) irányba tolja el. Tény, hogy a vízben lévő baktériumok csak oxidáns közegben pusztulnak el (viszont ilyen elektrokémiai közegben a vírusok robbanásszerűen szaporodhatnak a szervezetben). A vegyileg kezelt bakteriosztatikus víz mindig oxidáló vegyhatású, ami számos betegség elektrokémiai és biológiai melegágyát veti meg. A daganatos betegségeket is okozható szabad gyökök is csak oxidáns közegben létezhetnek. Ezek ismeretében, ha egy kezelt (tisztított) ivóvíz antioxidáns jelleget vesz fel, az egy nagyon jelentős eladási előnyt kéne, hogy jelentsen. Megjegyzés, hogy a baktériumokat a vízből sokkal egyszerűbb megfelelő kezeléssel kivonni, mint a vegyi szennyezést, illetve megjavítani az ivóvíz fizikai-kémiai (oxidáns) tulajdonságait.