A modern sejtterápia alkalmazásában fontos szerepe lehet az olyan kutatásoknak is, amelyek mindazon anyagokra igyekeznek rátalálni, amelyek a szervezet saját őssejt-állományának megőrzését, az őssejtek termelődésének serkentését, hasznosulását segíthetik elő.

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek életük végéig megőrzik osztódási képességüket, és folyamatosan képesek bármely irányban fejlődni, vagyis a különféle őssejtekből több sejttípus is kifejlődhet. A "legősibb őssejt" a megtermékenyített petesejt (zigóta), amelynek osztódásával kezdetét veszi az embrió fejlődése. Az egész szervezet ebből az egy sejtből fejlődik ki, vagyis ez a sejt minden sejttípus létrehozására képes. Az embriócsomó sejtjeit pluripotens őssejteknek nevezzük. Ezek a sejtek még igen "rugalmasak, alkalmazkodóképesek és nyitottak", vagyis a méhlepény sejtjein kívül az emberi szervezet minden más sejttípusa kialakulhat belőlük. Az embriócsomóból kifejlődő magzatban, több mint 200 fajta sejt van, így jön létre az emberi szervezet több mint kétszáz sejtfélesége.

Az természetes őssejttermelés fokozására vonatkozó kutatások egyik legfontosabb törekvése megtalálni azt a természetes anyagot, amelynek rendszeres "bevitele" ösztönzi az őssejt termelődését, így fékezi az öregedés "folyamatát", felerősíti a szervezet védekező képességét. Az őssejttermelés csökkenésének és az őssejtállomány leépülésének egyenes következménye ugyanis a csontvelőállomány ritkulása, vagyis a szervezet védekezőképességének ellehetetlenülése, a betegségek "megjelenése". Ha tehát természetes úton arra lehet ösztönözni a csontvelőben lévő őssejteket, hogy szaporodjanak, újjáépüljenek, s oda "vándoroljanak", ahol a szervezetnek szüksége van a jelenlétükre (egy szerv vagy szövet regenerálódása végett), akkor kiválthatóvá válhatnak egyes sejtterápiás (költséges és bonyolult) beavatkozások. A természetes anyagok nyomán frissen termelődő őssejtek biztosíthatják ugyanis a sejtek és szervek egészséges működéséhez, megújulásához szükséges "utánpótlást", s a keletkező új őssejtek bármilyen más sejtté képesek átalakulni. A természetes alapú anyagok rendszeres bevitele nem más, mint az őssejtterápia nagyon egyszerű formája. Ha egyszer az őssejtek ott vannak minden szövetben, akkor csak aktiválni kell őket, mégpedig a megfelelő természetes anyag folyamatos bevitelével.